Speltakteken Welpen

Wie:
Jongens
Leeftijd:
7-11 jaar (groep 4 tot en met 7)
Wanneer:
Vrijdag van 18:15u tot 19:45u
Contact:
[email protected]

Welpen

De Welpen is de speltak voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar bij Scouting Nederland. Bij ons bestaan de welpen alleen uit jongens, de meisjes zitten bij de Shanti’s. Iedere vrijdag worden de welpen uitgedaagd op alle gebieden die bij hun leeftijd passen. Van samenwerken bij een bosspel tot de veiligheid bij het maken van een kampvuur. Van zelfstandig leren koken tot het zoeken van de route als we een tocht lopen. Door het jaar heen komt het allemaal aan bod! Één ding staat centraal: Bij de welpen kunnen jongens zichzelf ontdekken en zich op een speelse manier ontwikkelen. 

 

Themaverhaal

Het themaverhaal van de welpen is gebaseerd op het Jungleboek van Rudyard Kipling. Dit is in veel dingen terug te zien. De welpen worden opgedeeld in verschillende nesten. De stafleden stellen allemaal een vriend van Mowgli voor die de welpen helpen in hun ontwikkeling.

In de jungle van India groeit Mowgli op bij de wolven. Hij is nooit bang en begrijpt de talen van alle dieren. De wetten van de jungle kent hij allemaal. Alleen… Shere Khan, de tijger, trekt zich helemaal niets aan van deze wetten. Hij wacht zijn kans af om Mowgli te grijpen. Hij veracht deze mensenwelp. Op een dag krijgt hij Mowgli te pakken. Net op dat moment komt Shanti aan met de ‘rode bloem’ en vlucht de grote en sterke tijger weg.

Shanti komt uit Haveli, het mensendorp dat aan de rand van de jungle ligt. Na hun eerste ontmoeting is Shanti vaak in de jungle. Ze leert van Mowgli en Baloe één voor één de wetten van de jungle, het is als mens niet altijd makkelijk die te begrijpen. Mowgli leert haar alles wat hij weet, bijvoorbeeld hoe je in een boom klimt en hoe je dieren kan roepen. In de jungle maken Mowgli en Shanti van alles mee. Zo wordt Mowgli aangevallen door de apen, redt Shanti haar broer en wordt er vergaderd over de opvolging van de wolvenleider Akela. Shanti maakt kennis met de dieren van de jungle, zoals Akela, Bagheera, Ikki, Oe, Mang, Chil en Rikki Tikki Tavi. Maar Shere Khan loert nog altijd op Mowgli. Als dat maar goed afloopt…

 

Uniform

Welpen dragen een groen uniform, met als speltakteken een afbeelding van Mowgli en Shanti. Ook dragen Welpen een groepsdas die vaak gepaard gaat met een dasring. Elke Scoutinggroep heeft zijn eigen kleur das, die van ons is rood/wit.

Wij vinden het heel belangrijk dat welpen altijd (‘s zomers en ‘s winters, ’s ochtends en ‘s avonds) een compleet uniform dragen. Aan de ene kant is het een teken van onze kernwaarde ‘samen’ en anderzijds is het heel makkelijk om de welpen bijvoorbeeld in een drukke speeltuin te herkennen. Als je een keertje komt kijken heb je dit natuurlijk niet nodig, dat regelen we samen met je als je van plan bent te blijven.

 

Wil jij één (of misschien wel vier) keer vrijblijvend een kijkje komen nemen? Leuk! Neem even contact met ons op en dan zien we je vrijdag!

Laatste Nieuws

  • Vrijdag 7 juni – Vandaag was het Chaos geblazen op de slek. Overal over het gebouw waren gekke opdrachten te vinden  die de welpen konden uitvoeren voor punten. Niet alles was echter even makkelijk als de welpen dachten. Van het maken van een tocht door de heeg tot het bouwen van een menselijke piramide. Na anderhalf uur waren er toch......

  • Vrijdag 31 mei – Vandaag hebben we ons bezig gehouden met het zomerkamp. Nu we het thema weten zijn we maar eens aan de slag gegaan met dingen te knutselen. Van latjes spijkers en platen met een spatje verf zijn er prachtige kunstwerken ontstaan. Geef een welp twee latjes en wat spijkers en dan ontstaan er uit het niets allemaal......

Recente foto’s.

[ngg src=”tags” ids=”frontpage-welpen” exclusions=”522,517″ display=”basic_slideshow” gallery_width=”500″]