Speltakteken Shanti's

Shanti’s in de Kazematten 2015

Verslag door Rebo (naar de foto’s>)

Kerstmis in de Kazematten

Hoe vierden ze eigenlijk Kerstmis in de Kazematten? Wat zijn eigenlijk kazematten? Als we het in Maastricht hebben over de Kazematten hebben we het over de ondergrondse vestingwerken die eind 17de eeuw en later gebouwd werden. Om ondergrondse aanvallen te voorkomen waren er gangen gegraven waarin soldaten zaten te luisteren of de vijand soms ondergronds de staf wilde veroveren. Deden ze dat ook tijdens de Kerstdagen? Ja, helaas kon dat ook tijdens de Kerst gebeuren en daarom waren er ook tijdens de kerstdagen soldaten aanwezig om te luisteren. De soldaten luisterde en luisterde. Nee, geen engel die een mooi liedje kwam zingen. Soms dwaalde de gedachte af naar de Kerst thuis, gezellig onder de kerstboom, samen thuis zijn.

De Shanti’s gingen hun laatste opkomst voor de Kerst naar de Kazematten. Eerst liepen ze buiten om door de droge grachten. Toen naar binnen. Elke groepje ontving een plattegrond met daarop stippen waar vroeger Kerst werd gevierd en mochten daar een stukje van mee beleven. Kerstmis in de kazematten is… gezellig spelletjes spelen. Van de Fransen hadden ze een spelletje geleerd met ijzeren kanonskogels die zo dicht mogelijk bij een klein balletje moesten komen. Nouja, als je dat balletje in een kuil gooit is dat niet zo lastig. Een andere plek: Kerstmis in de kazematten is… alles met elkaar delen. Per groepje een zakje met snoepjes die eerlijk verdeeld moest worden. Natuurlijk waren dat niet precies hetzelfde aantal groepsleden en moest er iets op verzonnen worden om toch tot een eerlijke verdeling te komen. Een andere opdracht was: Kerstmis in de kazematten is… kaarslicht. Met zo weinig mogelijk lucifers de kaarsjes aansteken. En het laatste spel: Kerstmis in de Kazematten is… denken aan wie je lief is, wie is jouw ster? Er lagen sterren waarop elke Shanti kon schrijven wie hun sterren waren. Vaak papa en mama, of opa’s en oma’s, soms vriendinnetjes of de hond (als het niet regent).

De weg weer naar buiten wisten de Shanti’s ook weer te vinden en daar wachtte nog warme chocomel en een wafel. Het was een leuk programma. Toch vierden de Shanti’s liever de Kerst thuis, en dat gingen ze dan ook maar doen. Fijne feestdagen!

Met dank aan Leo van SMV voor de foto’s:

{myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157662686222105{/myFlickr}
Geen reactie's

Geef een reactie