Speltakteken Scouts

Scouts Herfstbivak 2007

Verslag en foto’s zoals eerder verschenen op de oude site op 1-3okt2010
Omdat het verslag niet meer gekoppeld is aan de foto’s kan het verslag wat raar lezen.

Scouts in spiegelbeeld
Zoals de meeste weekenden beginnen, begon ook het Herfstbivak in de Slek. Bij de opening werd het programma voor de avond uitgelegd. Na het hijsen van de vlag werden de Scouts over de auto’s verdeeld en begonnen met een dropping naar de plaats waar de rest van het weekend zou plaatsvinden.

De dropplek was in de buurt van Banholt. Het was stilletjes begonnen met regenen. In drie groepen liepen de Scouts over veelal verlaten wegen, verlaten bossen en verlaten weilanden. Maar Libeek, de plek waar het weekend zou plaatsvinden, werd gevonden. De tenten moesten worden opgezet. De week ervoor was geoefend om de tent op te zetten. Deze keer was er geen grote lamp in de buurt en was het nog steeds aan het regenen. Dit was overigens niet te merken aan het humeur, dat was prima. Er was soep. Er was zelfs keuze uit chinese tomatensoep en groentesoep. Samen met de nodige sneetjes brood werd dit in de staftent opgegeten. Hiena was het alweer erg laat geworden en ging iedereen slapen.

De dag erna zag het zonder regen al een stuk vrolijker uit. De Scouts werden door de staf gewekt nadat ze al langer hadden mogen slapen. Met daglicht was ook de omgeving beter te zien. Aan de ene kant fruitbomen en heel veel koeien en aan de andere kant was België te zien. Het was in een echte boeren weide. Geweldig dat dit nog mogelijk was! ‘s Morgens kwam Wilma de buurvrouw en vroeg of we groente uit de moestuin van haar wilde hebben. Dat was pas echt een leuk aanbod 🙂 In de regen was de avond ervoor ook de hudo gegraven. Het voelde zo goed als een echt toilet, de dames gingen er in groepjes naar toe en kwamen er ook in groepjes van af. De materialen voor het programma lagen klaar en de vlaggenmast werd opgebouwd voor de dagopening. Maar eerst was er ontbijt in de staf/regentent. Na het ontbijt volgde de dagopening en werd het programma verteld. Eerste doel was een eigen keukentent te pionieren, net zoals dat ook op kamp gebeurd. Voor sommige was dit nieuw. De ene Scout legde het uit aan de andere Scout en ook de staf was aanwezig om tips te geven. Na het opbouwen was het even gezellig in de tent zitten, de schoenen bleven mooi buiten de tent wachten. Toen de keukentent klaar was, was er de lunch in de keukentent. Hierna werd op het terrein spelen gedaan. De PL’s gingen met Raymond mee om boodschappen te doen waarvan ze eerder met de ploeg het boodschappenlijstje hadden samengesteld. De PL’s waren inmiddels weer terug. Na de spelen van die middag was het tijd geworden om te koken. En na koken komt meestal het moment van eten. Ja hoor, dat gebeurde ook, en hoe! Het smaakte allemaal prima.
Avondprogramma was weer een bosspel. In spiegelbeeld wel te verstaan. Iedereen had een ‘leven’ en een ‘waarde’ variërend van min 3 tot plus 3. Wanneer de middenlijn van het spelterrein werd overschreden veranderde de plus waarde in een min waarde en andersom. Als men elkaar tegenkwam kreeg de hoogste waarde het leven. Het was dus van belang of je op je eigen gebied werd getikt of dat van de tegenpartij. Vooraf was er per groep een overleg om de juiste tactiek toe te passen. De vermoeidheid was aanwezig en dat maakt slapen des te aantrekkelijker. Het was dan ook een rustige nacht.

De volgende dag begon met een ontbijt in de gepionierde keukenten. De staf behielp zich met bank en tafel, zonder afdak en in de open ‘wind’. Na het ontbijt en afwas werd alles afgebroken. Ook werd de staf gevleid met lekkere snoepjes. De weg naar huis werd te voet afgelegd via een aangegeven route met oleaat. De kaart was ook in spiegelbeeld waardoor het makkelijker was om op de achterzijde van de kaart de route te bekijken. In drie groepen liep iedereen weer terug. De boerderij in Libeek werd verlaten en over overwegend landwegen werd de weg naar de Heeg gevonden. Dit ging langzamer dan gepland en omdat er bij de Slek mensen stonden te wachten werden de Scouts opgehaald. 
Terug bij de Slek werden zeilen en slikranden schoon gemaakt. En toen was het toch echt tijd geworden om af te sluiten. Het Herfstbivak zat er op. Zeker voor de nieuwe leden/overvliegers was het een hele ervaring om zelf een tent op te zetten, een keukentent te pionieren, koken en nog veel meer dingen zelfstandig te doen. Maar dat ging allemaal hartstikke goed.
Het was een geslaagd weekend, mede te danken aan de schitterende locatie !

{myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157658042502526{/myFlickr}
Geen reactie's

Geef een reactie