Scouting Fons Olterdissen Logo

Seizoensopening 2009

Verslag en foto’s zoals eerder verschenen op de oude website door Rebo
Omdat de foto’s niet meer gekopeld zijn aan tekst kan het verslag soms wat vreemd lezen. Denk de foto’s er dus bij.   

Zaterdag 12 september 2009 begon het nieuw scoutingseizoen 2009-2010. In 2010, dit seizoen dus, is het precies 100 jaar geleden dat Scouting in Nederland begonnen is. Reden genoeg om daar tijdens de opening aandacht aan te besteden. Ditmaal waren ook de ouders uitgenodigd.

Het begon al goed door bij binnenkomst al direct de vuile was buiten gehangen. In feite waren het de gevonden voorwerpen van de kampen en wat aan de afgelopen maanden aan de kapstok in de Slek was blijven hangen. De opening. Nog nooit stonden er zoveel leden paraat bij de opening. Jayden had de eer om de vlag te hijsen.

Het was alweer een tijdje geleden dat er een groepsfoto was gemaakt. Tijd voor een nieuwe. Als je op de foto klikt herken je de mensen iets beter, althans als hun gezicht er op staat 🙂
Hierna ging iedereen naar het grasveld (soms ook wel gazon genoemd) om te kijken naar de overvliegers. leden die naar een volgende speltak gaan. Op het grasveld/gazon was een toren gebouwd en op de container stond er een. Hier tussen in waren touwen gespannen waarover de overvliegers konden ‘overvliegen’. De stoere Bevers als eerste, de oudste als laatste. Peter en Raymond wisselde van speltak, dus ook zij vlogen over. Voor de een ging de overkant bereiken wat moeilijker, voor de ander was het was makkelijker. Er was zelfs iemand die de overkant op haar sokken wist te bereiken!
Tijd voor het volgende. De hele groep werd in 10 groepen verdeeld, van Bever tot ouder. Samen werden 50 opdrachten uitgevoerd. Die opdrachten waren verdeeld over zogenaamde pleinen. Elk plein had iets te maken met het nieuwe seizoen. Als een opdracht goed was uitgevoerd kreeg men een puzzelstukje en dat was nodig om het eerste deel van het logo van ‘100 Jaar Scouting in Nederland’ compleet te krijgen. Een dobbelsteen op ‘Plein Centraal’ bepaalde in welk plein de opdracht uitgevoerd werd en in het bakje van het plein kon een opdracht ‘gegraaid’ worden. De puzzelstukken van de uitgevoerde opdrachten werden direct opgeplakt. 
Plein 1 was (bijna) 100 Jaar Scouting in Nederland. Opdrachten die hier uitgevoerd werden waren vragen over scouting en haar historie, dasring knopen, scoor te paard, feestslinger maken, ketelschuren, goede daden (opruimen van papiertjes), historische tekst zoeken, en een opdracht uit oud handboek tot opleiding nieuweling. 
Plein 2 ging over de speltakken, de normale opkomsten. Tastkim was een opdracht en verder kippenkoers, sierknopen van wol, gevaar op de weg (pillonen raken met autoband), memorie, stripkaart, jubileumlint maken, kussengevecht, techniekvragen en DVD mikken. Bij het halen van een nieuwe opdracht was er iets te drinken. De postbemensing werd ook niet vergeten, die kregen het gebracht.
 Plein 3 was een terugblik op de kampen. Opdrachten die ze hier kregen was voor de Spy Academy van de onderbouw een geheimschrift oplossen, spioncursus (snelheid, onder druk staan, samenwerken was estafette/schitterende puzzel in elkaar leggen). Voor scoutskamp Missie U92 gingen ploegtent opzetten, blikschieten, vierkant leggen (samenwerkingsspel) en elastisch staartje. De Explorers in Salzburg. Zij gingen kanoën, openbaar vervoer en klein tentje opzetten. 
Plein 4 was Scoutingkijk op de wijk. Zij trokken de wijk in om 5 flessen op te halen, ruilspel (van suikerklontje naar…) opmerkelijk punt ontdekken in de wijk, interview wat de bewoners van scouting weten, of in de wijk bekend is hoe onze groep heet, foto van de Slek en foto in de wijk met het getal 30.
Plein 5 was Eten en drinken al la scoutingstyle. Hier was het koeksnijden, ranjeslurpen, frikadel warmen, pannenkoek maken, broodje bakken, happeltje, vuur maakt zacht en het gevaar van espresso
En plein 6 was Ouderhulp. Jeugdleden gingen allerlei ouderklusjes opknappen als papier sjouwen, een materiaalklus, rollend geld, vervoer van kinderen en materiaal, be-stuur, programma maken en droogdoeken wassen. De ouders zelf konden bij de infostand zich informeren wat ze aan de groep kunnen bijdragen en mogen verwachten.
Veel te snel was het tijd geworden voor het eindspel. En dat spel was ook nodig want er moesten nog 50 puzzelstukken gevonden worden om het logo van 100 jaar Scouting in Nederland met totaal 100 puzzelstukken compleet te maken. De hele groep trok naar de ‘beverberg’. Daar werd het spel uitgelegd. Er waren 50 puzzelstukjes, mooi verpakt in plastic zakjes en voorzien van een tekening op de achterzijde waar ze op het bord horen. Die moesten door de jeugdleden gevonden worden om het seizoen echt te openen. De ouders moesten dit verhinderen door het leven (wasknijper) af te pakken. Onbegonnen werk, want iedereen wilde natuurlijk graag met het nieuwe scoutingseizoen van start gaan. Ook tijdens dit spel werden de gevonden stukken snel opgeplakt. Toen stukken waren allemaal gevonden waren was alles compleet om het seizoen echt goed van start te laten gaan.
De eerste activiteit in het nieuwe seizoen werd afgesloten. Het was weer een geslaagde activiteit waarbij jong en oud zich samen goed vermaakt hebben!
Foto’s zijn met name gemaakt door Simone, Roel vd S, en René
 {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157658405027142{/myFlickr}
Geen reactie's

Geef een reactie