Scouting Fons Olterdissen Logo

Scoutiviteit mei 2008

Verslag en foto’s zoals eerder verschenen op de oude website door Rebo
Omdat de foto’s niet meer gekopeld zijn aan tekst kan het verslag soms wat vreemd lezen. Denk de foto’s er dus bij.   

De Scoutiviteit is een driedaagse landelijke activiteit voor staf en bestuursleden die hun kennis, deskundigheid en ervaring verder willen uitbreiden door middel van drie concrete eendaagse trainingen. Er waren ongeveer 130 deelnemers en vond plaats van Hemelvaartsdonderdag 1 mei tot en met zaterdag 3 mei 2008. Thema was Piraten. Aankomst de avond ervoor. Het vond allemaal plaats in Overasselt, St Walrick. Een natuurrijk buitenterrein van Scouting in de buurt van Nijmegen. Ben, Gerard en Rebo zijn er vanuit onze groep naar toe geweest.

Auto’s mochten niet op het terrein komen. Wel stonden er aan de ingang karren klaar waarmee de bagage naar het terrein gebracht kon worden. Toen we aankwamen verwezen ze ons in eerste instantie naar de trekkar, maar toen ze zagen dat op de bezette zitruimte na, alle ruimte van de auto benut was voor bagage, werd ons aangeboden om het in de laadbak van de trekker te laten. En zo werden onze spullen naar het terrein gebracht in plaats van zelf te slepen. De tent werd opgezet en we kleedde het verder aan tot een piratenschip.

Het werd tijd om ons aan te melden. Bij aankomst bij de infotent werden we welkom geheten en ontvingen een stuk papier dat we moesten invullen voor de flessenpost. Daar stond ook op dat piraten nooit hun naam noemen en alleen hun initialen gebruikten. Toen wij ons dus gingen aanmelden weigerden we onze naam te noemen, alleen onze initialen. Voor Gerard en Ben was dit voldoende, er was alleen nog een tweede RB op het terrein. Het verdere programma die avond was de ‘drukbezette’ borreltent en kampvuur. 100% Scouting dus.
De eerste echte dag begon met een prettig zonnetje door de met papierenplakband bedekte scheurtjes van het tentdoek. Als ontbijt hadden we een aantal stevige pannenkoeken met spek en verder koffie. Alles klaargemaakt op de benzinebrander. We waren vroeg opgestaan zodat we langer konden genieten van het ontbijt en de ontwaking van de dag.
Het was de eerste dag en dan was er de opening. Uiteraard in thema. Er was een kort toneelstukje met piraten, schepen en enige hilariteit.
Hierna begon het pas echt, de trainingen! Ben ging deze dag ‘Klimmen’, Rebo naar ‘Teamrollen’ en Gerard ging naar ‘Liever primitiever Scouts’. Tussendoor waren er pauzes en de middagmaal. Gerard was de hele dag op pad.
Voor de avondmaaltijd waren we weer compleet. Met name Ben zat weer achter het vuur van de brander en maakte er een heerlijke maaltijd van. En na elke maaltijd werd er keurig afgewassen.
Die avond ging de hele groep een bosspel doen, met kampstaf erbij zo’n 150 personen. Het was een strategospel in combinatie met vlag verroveren en extra opdrachten. De avond begon te vallen en het werd steeds moeilijker om vlaggen te vinden. Als ze waren gevonden konden ze weer verhandeld worden. Alleen hadden ze bij de uitleg niet verteld dat ze zichtbaar moesten hangen. Dus onder vele boomstammen en bladeren liggen nog steeds de vlaggen van het avondspel. Piraten kwamen ook in het spel voor. Uiteraard.
Die avond was er een heuse DJ die de basgeluiden uit de liedjes wist te filteren en die de tent plus bos in wist te jagen. Het was een stuk drukker dan de dag ervoor. Voor de bartent was er kampvuur. Het was weer een leuke avond.
Vrijdagochtend begon weer met een ontbijt met gebakken ei en ham. We hadden ook een koeling bij ons die de ham deed bevriezen. Maar ‘dat eitje’ klopten we wel.
Een dag met weer nieuwe trainingen. Rebo ging zich verdiepen hoe we de ‘Maatschappelijke stage’ in de groep kunnen inpassen, Gerard ging aan ‘Kaart en kompas voor gevorderden’ doen en Ben ging vandaag met de GPS op pad. Tijdens de middagmaaltijd waren we weer samen. Gerard was er gewoon Gerard.
Het avondeten bestond deze avond uit rijst, ham, groente, champignons en nog veel meer. Als toetje was er vla, in twee kleurtjes
Met het bijltje dat Gerard voor zijn verjaardag van de Pivo’s gekregen had, ging hij iets maken uit een boomtak. Het kreeg steeds meer vorm en werd steeds mooier om het uiteindelijk tussen de andere boomstammetjes van het bos te laten belanden.
Een van de trainingen die er werd aangeboden was improvisatietheater. Twee hele dagen ging een groep oefenen om op vrijdagavond te kunnen improviseren. De kleine bartent werd volgestouwd met stoeltjes die stuk voor stuk bezat waren. Geweldig stuk theater werd er gebracht, min of meer in de vorm van het televisieprogramma de Lama’s. Ook hier kon er vanuit de tent geroepen worden waar ze op het toneel iets mee gingen doen. Het duurde niet te lang en was hartstikke leuk.
Hierna ging de bar weer open en het vuur aan. Om de een of andere reden was het vuur die avond feller, en om de een of andere reden hadden we op de terugreis ook meer plek in de auto. Wat je met een activiteit als de Scoutiviteit hebt is dat je veel meer contact hebt met de andere deelnemers ten opzichtte van bijvoorbeeld een Scout In. Wederom een leuke avond. Er is zelfs gedanst in de tent.
De laatste dag brak aan. Sommige begonnen al met afbreken maar dat stelden wij tot het laatste moment uit. Weer een heerlijke zon die het vochtige gras wist te beschijnen. We waren weer mooi op tijd opgestaan zodat we alles op het gemak konden doen.
De trainingen die vandaag door ons werden gevolgd was voor Rebo ‘Gillend op kamp’, Ben ‘Sleutelen aan je afdeling’ en Gerard ‘Pionieren voor gevorderden’.
Tja, en toen was het toch bijna afgelopen,. Er was een sluiting. Toneel, afsluiting van het flessenpostspel, bedankje aan de kampstaf, etcetcetc en de mededeling dat volgend jaar de Scoutiviteit op 21 mei 2009 begint. Iedereen vertrok, de een iets sneller dan de ander. In dit geval waren wij de ander. Maar onze bagage werd weer vriendelijk naar de auto gereden. En met die auto reden we voldaan naar huis met de conclusie: Scoutiviteit is een leuke zinvolle activiteit!
Doei, foto’s zijn van Ben, Gerard, Rebo
 {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157659196348699{/myFlickr}
Geen reactie's

Geef een reactie