Scouting Fons Olterdissen Logo

ScoutiFestatie 2010

Verslag en foto’s zoals eerder verschenen op de oude website door Rebo.
Omdat de foto’s niet meer gekopeld zijn aan tekst kan het verslag soms wat vreemd lezen. Denk de foto’s er dus bij…   
18 en 19 september 2010

Met enige regelmaat werden in de scoutingregio’s Parkstad en Carboonland, zeg maar de oost-kant van Zuid Limburg, de Scoutifestatie georganiseerd. Nu Scouting 100 jaar in Nederland is wilde men er iets groots van maken en werd ook Regio Maastricht en Mergelland erbij gevraagd. Zo was er een kamp voor alle scoutinggroepen in Zuid-Limburg.

Zo’n twee jaar geleden werd er serieus begonnen met de organisatie. Nu ‘Maastricht’ erbij was gekomen werd er ook gekozen voor een centrale ligging en dat werd Valkenburg aan de Geul.

Van onze groep namen deel de Shanti’s en de Explorers. Als ‘ouder’ scoutinglid kon je je ook inschrijven als medewerker. Geheel los van elkaar gaven zich op Angelique en Raymond als EHBO-ers, René bij Fac-elitair (:-)), Martijn is bezig geweest bij de programma’s en Rindert bij beide.

Donderdag was men al ter plekke bezig met opbouwen en materialen op te halen. Dikke klappers met afspraken en tekening lagen bij de hand. Het terrein voor de tenten werd uitgezet en de toiletten werden geplaatst.

Zaterdagochtend kwamen per leeftijdsgroep de 600 deelnemende Scouts van de onderbouw aan bij de parkeerplaats van het Casino. Zij gingen naar het Openluchttheater waar een leuke opening plaatsvond.|
De bovenbouw, zo’n 500, kwam aan in Vilt waar de Scouts op een voetbalterrein sliepen en de Explorers op een ernaast gelegen grasveld aan en zette hun tenten op. Zij hadden ook een overnachting.

Voordat Raymond en Angelique als EHBO-er te horen kregen op welke plek ze moesten staan ging er tijd en vele telefoontjes voorbij. Raymond maakte van de nood een deugt en koos de kiosk in het centrum uit om voor de eerste keer zijn brander en waterketel te gebruiken. De thee en soep waren goed warm, dat werkte in ieder geval!

In het centrum van Valkenburg was er een tocht met opdrachten en waren in de diverse parken en pleinen grote activiteiten opgesteld.

Rindert stond bij de superhoge klimtoren (3e foto van bovenstaand blokje). Onze EHBO-ers stonden inmiddels op een plek waar geregeld iets te doen was. Soms was meer zorg wenselijk dan de eerste hulp bij ongelukken. Maar dát moest wel eerst vastgesteld worden.
En als er even geen gewonden waren kon het lauwe avondeten gegeten worden, met de nadruk op kon.

De medewerkers die ook lid zijn van onze groep stonden en kwamen op plekken waar de Shanti’s en Explorers ook kwamen. En dan tref je elkaar.
Ook ‘ s avonds waren er nog volop activiteiten te doen. In de tussentijd werden de middagactiviteiten opgeruimd door….. de medewerkers.

Buiten de ‘programmalocaties’ speelde het zich af op een drietal vaste locaties. Op en naast het voetbalterrein, Cascade genoemd, was waar de Scouts en Explorers sliepen. ‘ Scouts Hill’, een kleine groepsaccommodatie in Vilt, was de plek voor de medewerkers en materialen. In het gebouw van de plaatselijke scoutinggroep aan de rand van het centrum van Valkenburg werd het eten verdeeld en kwamen de VIPS bijeen.

Zondag gingen de Explorers en Scouts op enkele plekken in Zuid-Limburg het groen snoeien. Op andere plekken gingen de medewerkers verder met opruimen. Links Scouts Hill en rechts in het scoutinggebouw een deel van de kratten waar het eten in heeft gezeten.
Rindert heeft met iemand anders veel brandbaar afval verbrand. Bij Scouts Hill kwamen vanuit de diverse locaties de materialen aan en werden verdeeld zodat ze op de juiste plekken terug kwamen. Veelal het materiaal van scoutinggroepen.

Niet alle materialen die gebruikt werden waren even nieuw maar het functioneerde wel allemaal prima!
Martijn was naar de locatie d’n Observant geweest. Daar werd in een ster het bos gekapt dat later beschikbaar zou komen voor Scouting.

Bijna was het allemaal afgelopen. Martijn ging op zijn scooter weer naar huis. De overgebleven medewerkers, zo’n 20 gingen, gingen tot slot naar het scoutinggebouw in Valkenburg. Daar was nog een smakelijk diner ter afsluiting van deze Scoutifestatie.

Het was weer een bijzondere scoutingactiviteit geweest waaruit maar weer eens blijkt dat Scouting zich op veel meer leuke plekken afspeelt met actie, natuur, avontuur en spanning dan alleen maar in onze groep!

De dag erna stond een stukje in de krant over de bomenkamp op d’n Observant. Enkele dagen daarna stond een foto van de kleine ster in de krant.

Foto’s werden gemaakt door Angelique en René.

 {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157657290677343{/myFlickr}

Geen reactie's

Geef een reactie