Scouting Fons Olterdissen Logo

Groepsweekend ‘Robin Hood’ 2008

Verslag en foto’s zoals eerder verschenen op de oude website door Rebo
Omdat de foto’s niet meer gekopeld zijn aan tekst kan het verslag soms wat vreemd lezen. Denk de foto’s er dus bij.   

18 – 20 april 2008

Opoeteren – Bivak Houtenveld

De goede koning Richard Leeuwenhart van Engeland was op kruistocht vertrokken. Sindsdien zwaaide zijn broer de scepter, een hardvochtig en doorslecht mens met kinderlijke trekjes. Hij liet de mensen steeds meer belastingen betalen en wie tegenstand durfde te vertonen werd opgesloten in de kerker of opgehangen aan een boom. De Sheriff van Nottingham inde de belasting met harde hand. Slecht een man durfde in opstand te komen, Robin Hood en zijn bende die zich in de diepe wouden verscholen hielden. Met de hulp van van Broeder Tuck slaagden zij meerdere malen erin het kasteel te beroven en de mensen hun bezettingen terug te geven.

Op een kwade dag werden de helpers van Robin Hood gevangen genomen door de Sheriff en in de kerker gegooid. Omdat Robin Hood de mensen niet in de steek wilde laten was hij op zoek naar nieuwe sterke helpers.Zie daar, daar begon het verhaal van het groepsweekend. Iedereen moest maar laten zien dat hij of zij goed genoeg was om Robin Hood te kunnen helpen.
Foto’s: Angelique, Ben, Gerda, Rebo
Vrijdagavond werd er verzameld bij de parkeerplaats van de voetbalclub. Eerst de onderbouw (Bevers, Kabouters, Welpen), later die avond de bovenbouw Scouts, Sherpa’s, Rowans, Pivo’s).

Toen de onderbouw aankwam, door de poort, konden ze hun slaapplek in orde maken en gingen vervolgens enkele spelen doen. Tot slot van de avond was er een film van Robin Hood te zien
De Scouts, Sherpa’s en Rowans werden ook door de ouders gebracht. Echter niet naar de kampplek maar ergens op een verlaten plekje in Belgie. Van daaruit konden zij naar de kampplek lopen. De Pivo’s gingen met Openbaar Vervoer naar de kampplek. Een hele onderneming om s’avonds met OV vanuit een buitenwijk naar een afgelegen deel van een dorpje in een ander land te gaan. Desalniettemin was dit prima gelukt.
Toen de bovenbouw op de kampplek was aangekomen konden zij eerst de tenten opzetten alvorens de slaapplek ingericht kon worden. En voor de mensen die niet binnen mochten slapen en geen tent wilde opzetten maakten op een andere manier een onderdak voor de nacht. Voor het slapen gaan werd er nog even bij het kampvuur gezeten.
Tijdens het groepsweekend hadden we ook een hond bij ons, Stitch. Stitch was een echte lieveling, iedereen wilde er mee knuffelen. Maar s’nachts moest hij eenzaam en alleen in een kooi slapen, in een tochtige ruimte tussen brommende diepvriezen en de rommelig neergelegde materialen. Er waren mensen aanwezig die het toch maar beter vonden om Stitch te ontvoeren en mee naar de tent te nemen om Stitch daar gezellig tussen de stafleden te laten slapen. Maar in de tent was hij toch niet bij iedereen welkom. Nadat hij op een slaapmatje had geplast en Rebo zijn sokken net had uitgedaan, kwamen tentgenoten aan en die vonden die hond maar stinken. En zo moest Stitch alsnog eenzaam en alleen in een kooi slapen, in een tochtige ruimte tussen brommende diepvriezen en materialen.
Zaterdag
Direct in de ochtend was de staf al bezig met voorbereidingen van het programma. In de tussentijd was buiten goed te zien waar de bovenbouw in geslapen had.

Het was de eerste keer dat we met zoveel leden een groepsweekend hadden. Het was wennen met zoveel mensen in een krappe ruimte, maar met een beetje herrie lukte dat natuurlijk ook.
Na het ontbijt was er de opening. Een speciale ! Als eerste ontvingen Martijn en Gerbrand het Teken van Bevoegdheid (hebben de training gevolgd en zijn nu bevoegde stafleden), ten tweede werd Gerbrand als staflid Rowans geinstalleerd, ten derde werd er een Welp geinstalleerd en ten vierde werden er enkele Pivo’s geintstalleerd. Hierna werd het vertrek van de dagtocht opgestart. En de Esta’s waren ondertussen ook erbij gekomen.
Het was een leuke tocht. Iedereen moest goed laten zien hoe goed hij of zij was om bij de Bende van Robin Hood te mogen komen. Er waren samengestelde groepjes, van Bever tot Pivo. Leuk om die oudere scouts zich ‘bezorgd’ maken om die jongere. Onderweg stond beverstaf klaar om de groepjes veilig een weg over te laten steken. Maar of ze nu zo vriendelijk onder elkaar zijn? De posten hadden natuurlijk allemaal te maken met Robin Hood, pijlen en bogen werden gemaakt, geheimschriften werden opgelost, werd gekeken of de hoed van Robin Hood op de goede plek geprikt kon worden en nog veel meer.
En hoewel we als groep lopen, zijn het toch stuk voor stuk ook individuele leden.
Na de tocht was er rust. De een ging kleuren, de ander stoeien, weer anderen gingen ‘lummelen’ en ging de onderbouw later nog ‘grabbelspelen’ doen.
In de tussentijd werd het avondeten klaar gemaakt. In de stijl van Robin Hood was er barbecue, met natuurlijk enige aan de huidige tijd aangepaste mogelijkheden. En na het toetje was er weer die mega-afwas.
Tussendoortje: De onderbouw had een avondspel in het bos. Daarna was er weer even kampvuur
De bovenbouw begon met chaos. Althans dat was de bedoeling, en dat lukte ook aardig. Het chaosspel in nogal ingewikkeld waarbij de regels veranderen op de maat van de muziek en waarbij allerlei vreemde materialen verzameld moeten worden. Hierna was er ook voor de bovenbouw kampvuur. Toen was het tijd voor het greppelspel. Een spel waarbij je in het dorpje Opoeteren opgepakt kunt worden door rondrijdende politie, je waar koopt en verkoopt. Meestal was het normale waar die te koop werd aangeboden, maar soms ook niet, en dan was je de handel kwijt. En met dit spel kwam een einde aan deze dag.
Zondag
Een nieuwe dag, een nieuw ontbijt, een nieuwe afwas…

Koning Jan Leeuwenhart was bij de opening. Na de opening was er een 8-kamp, allerlei wedstrijden. Bijvoorbeeld ringsteken, speerwerpen, pijl en boogschieten, hindernisbaan en een echte tokkelbaan.
Na deze wedstrijden was er een lunch. Buiten deze keer, om afwas uit te sparen.
Het weekend was aan zijn einde gekomen, de sluiting was in zicht. Ondertussen waren er al vele ouders aanwezig om hun kroost op te halen. De uitslag van het beste groepje werd bekend gemaakt:
1. De Broeder Tuck groep met 18 punten
(Chiara, Julien, Kelsey, Jerome, Thomas, Wik, Sem, Dean, Jersey, Daisy, Lente)
2. De Little John groep met 28 punten
3. De sir Sliss groep met 32 punten
4 De Koning Richard groep
5. De Skippy groep
6. De Marian groep
7. De Robin Hood groep
8. De Toby Groep
De Broeder Tuck groep was goed genoeg bevonden om bij de Bende van Robin Hood te komen. De eerste prijs werd uitgereikt, de vlag gestreken, en de stafleden bedankt voor hun inzet. Na de sluiting werd er een groepsfoto gemaakt en was het echt afgelopen. Het was weer een zeer geslaagd weekend, over een jaartje is er weer een groepsweekend!
(klik op foto voor groter formaat)
Nadat alle materialen weer terug bij het gebouw waren en deels opgeruimd, had het stafteam een prettig moment, want ze konden genieten van heerlijke cake die een van de ouders gegeven had 🙂
 {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157657679425849{/myFlickr}
Geen reactie's

Geef een reactie