Fons Olterdissen, de persoon

Zijn familie

De vader van Fons Olterdissen is Heinrich Hermann Olterdissen werd op 15 juni 1827 in Emden bij Hannover geboren. Als 16 jarige is hij in 1842 in Maastricht gelegerd. Later, in 1850, keert hij terug naar Maastricht en gaat wonen aan de Hoenderstraat.  

Fons Olterdissen zijn moeder wordt op 21 oktober 1832 in het Zeeuwse Veere geboren met de namen Alida Hendrica Femina Verhoeff. 

De broer van Hendrica is tabaksfabrikant aan de Bouillonstraat. Hermann Olterdissen is er boekhouder. Het is de plaats waar ze elkaar leren kennen. Op 21 oktober 1857 trouwen ze in de Lutherse kerk in de Hondstraat. 

Het echtpaar begint een sigarenzaak aan de Boschstraat 963, nu 105. Het is er eenvoudig. De meeste klanten komen uit de smalle straatjes in de buurt. Het is de tijd dat Regout er zijn fabrieken heeft. 

Er worden acht kinderen geboren waarvan er slechts twee in leven blijven, Guus en Fons. De anderen sterven tussen de 3 maanden en 7 jaren na de geboorte. 

Fons wordt als zesde kind geboren op 12 december 1865 en krijgt de namen Alhonse Victor.  Hij wordt op 22 december 1865 in de Luherse kerk gedoopt. 

Zijn broer Guus werd vijf jaar eerder geboren, op 7 maart 1860. Hij kreeg de namen Gustaaf Adolf.

Op 21 augustus 1900 trouwt Guus met May, een zus van Henri Goovaerts, een vriend van Fons te Sint Pieter. De beide broers hebben het altijd samen goed kunnen vinden en betekenden dan ook veel voor elkaar. Guus werd musicus en uiteindelijk onderdirecteur bij de stedelijke muziekschool. 

Guus en May krijgen in 1901 één zoon, Herman Siegfried. Deze krijgt later een verhouding maar daaruit worden geen kinderen geboren. Hiermee sterft de familienaam Olterdissen in Maastricht uit. May sterft op 56-jarige leeftijd in 1926.  Guus zelf sterft in 1942 en wordt begraven op de begraafplaats van het Witte Vrouweveld. In 1962 worden zijn stoffelijke resten overgezet naar de Algemene Begraafplaats aan de Tongerseweg bij zijn broer Fons. 

Herman Siegfried is enige erfgenaam van zijn vader er daarmee ook van Fons Olterdissen. Met de erfenis wordt onzorgvuldig mee omgesprongen. Zo koopt bijvoorbeeld de huishoudster de zegelring speciaal gemaakt voor Fons, tot vier keer toe op bij de bank van lening te Utrecht. De vele toneelstukken worden voor een appel en een ei verkocht. De originele handgeschreven stukken van de opera ‘Kaptein vaan Köpenick’  werd voor slechts ƒ 60,= verkocht.

Als Fons 8 jaar is sterft zijn vader. De moeder zet de sigarenhandel voort onder de naam: “Madame de Weduwe Olterdissen”. Ze verhuizen in 1870 naar de Markt 24 waar de zaak 54 jaar later, 1924, wordt verkocht. 10 Maanden nadat ze gestopt is met de winkel sterft de moeder van Fons op 91-jarige leeftijd. 

Zowel in de geboortewoning van Olterdissen als de woning aan de Markt is een gedenksteen van Fons Olterdissen geplaatst die nog steeds aanwezig is.

In die jaren heeft Fons zijn moeder veel geholpen achter de toonbank. Hij hield veel van haar en dat mocht iedereen weten. Hij noemde haar: “mie leef aajdsje” of “’t zielke vaan miech” of ook wel “mie good aaijd meerke”. 

DSC 3552

Geboortehuis van Fons Olterdissen. aan de Boschstraat. Vanaf de Markt gezien rechts nabij de fontein. Het is het huis met het groene zonnenscherm. Momenteel is er een café gehuisvest met de naam De Fontein. Het is de tijd dat dieren gebruikt worden om de last naar de stad te slepen. De bovenste ring was bedoeld als drinkbak voor de paarden, de onderste bak (niet geheel zichtbaar) voor de honden van de hondentrekkarren.

DSC 3551

De gevelsteen van bovenstaand huis.

DSC 3554

Het huis waar de moeder van Fons lange tijd haar winkel heeft gehad en waar Fons, na zijn vertrek uit huis, nog veelvuldig in de winkel meehielp. Het gaat om het huis op de achtergrond van Minckeleers op de Markt waar de punt van de witte parasol naar wijst. Ook hier is nu een café.

DSC 3550

De gevelsteen in dit huis aan de Markt 24.